Hyvinvointikeskukseen Vaihdevuosineuvola!

loka 17, 2022

Ne päivät – ja yöt – tulevat, jolloin elimistösi jättää sinut pulaan. Siihen voi mennä vielä vuosia, ehkä nuo ajat ovat muutaman henkäyksen päässä tai jo totta elämässäsi. Munasarjasi tai kiveksesi eivät enää tuotakaan kunnolla hormoneita, jotka ovat suojelleet hyvinvointiasi ja terveyttäsi vuosikymmenien ajan. Estrogeenin ja testostosteronin tuotanto voi romahtaa tai hiipua hiljalleen. Kuitenkin kaikilla, jotka saavat elää tarpeeksi pitkään, tuo tilanne tulee.

Nykyisin suomalaiset naiset elävät noin puolet aikuisesta elämästään estrogeenin erityksen selvästi huononnuttua. Estrogeenin vähyydestä johtuvia oireita on paljon. Tavallisimpia ovat unettomuus, väsymys, uupumus, masentuneisuus, ahdistuneisuus, lisääntynyt ärtyisyys, nivel- ja lihaskivut, sydämen rytmihäiriöt, lämmönsäätelyn vaivat (hikoilu, palelu, kuumat aallot), virtsavaivat ja seksuaalisuuteen liittyvät muutokset.

Nykyisin näitä oireita hoidetaan useimmiten ohittamalla oireiden syy eli hormonen vähyys. Tämä on monella tapaa kohtalokasta niin naiselle itselleen kuin terveydenhuollon järjestelmälle ja kansantaloudellekin. Vaikka hormonien väheneminen on luonnollista, ei se ole hyväksi terveydelle. Monien tautien riski kasvaa. Naisilla verenpaine alkaa nousta, veren rasvojen (kolesterolit ja triglyseridit) pitoisuudet kasvavat, sokerin sieto heikkenee, sepelvaltimotaudin, sydän- tai aivoinfarktin, luun haurastumisen ja diabeteksen riski kasvaa.

Suomessa on yli miljoona vaihdevuosissaan tai niiden jälkeistä aikaa elävää naista. Nämä naiset sekä myös hormonimuutoksien kanssa elävät miehet tarvitsevat julkisen terveydenhuollon apua oireisiinsa ja työ- ja toimintakykyä sekä terveyttä ylläpitäviä toimenpiteitä ja hoitoa. Oireiden syyn mukainen hoito toisi merkittäviä säästöjä lääkekulujen, sairauslomien ja ennenaikaisten eläkkeiden vähentyessä.

On abusrdia, että näin tavallisiin ongelmiin ei nykyisin saa kunnollista apua julkisen terveydenhuollon palveluista. Uusiin hyvinvointikeskuksiin on perustettava vaihdevuosien osaamiskeskuksia eli vaihdevuosipoliklinikoita tai -neuvoloita. Keskuksissa tulisi tutkia ja hoitaa henkilöitä, joilla on hormonimuutoksista johtuvia oireita ja tautien uhkia. Keskusten kautta järjestettävälla seulonnalla ja oikea-aikaisella puuttumisella on mahdollista estää monien merkittävien tautien kehittyminen. Näissä keskuksissa tulisi olla myös valmiudet tehdä tieteellistä tutkimusta ja toimia terveyskeskus- ja työterveyslääkäreiden konsultaatioapuna.

Maija Kajan, gynekologi; Pirkanmaan aluevaltuuston Vihreän valtuustoryhmän jäsen

Erityishuomio: tässä kirjoituksessa puhutaan naisista ja miehistä kuin nämä olisivat ainoat sukupuolet. Näillä sukupuolilla viittaan hormonaalisesti naisiin (joiden elimistön pääasiallinen sukupuolisteroidi on estrogeeni joko oman elimistön tuottamana tai transnaisilla lääkkeellisesti annosteltuna) ja miehin (joiden elimistön pääasiallinen sukupuolisteroidi on testosteroni joko elimistön tuottamana tai transmiehillä lääkkeellisesti annosteltuna).