Viikonloppuna vietettiin itsemurhien ehkäisypäivää. Päivää todella tarvitaan, sillä erityisesti 18-29 vuotiaiden nuorten aikuisien itsetuhoisuuden kasvu on todella hälyttävää. Mieli ry:n kriisipuhelimissa itsetuhoisuutta koskevat keskustelut ovat kasvaneet 13 prosenttia ja nuorten naisten jopa 20 prosenttia. Suunta on huolestuttava.
Tässä 5 keinoa vähentää itsetuhoisuutta yhteiskunnassa.
1. Jokainen meistä voi tehdä paljon kysymällä läheiseltä Mitä kuuluu? Yksikin kysymys voi estää itsetuhoista tekemästä itsemurhan ja tuoda synkissä vesissä vellovalle pilkahduksen paremmasta. Auttaa jaksamaan.
2. Yhteiskunnan on tehtävä enemmän itsetuhoisuuden ja nuorten pahan olon poistamiseksi. Ilmastoahdistus, huoli työstä ja toimeentulosta ja pandemian takia saamatta jääneet ystävyyssuhteet esimerkiksi opiskelijoilla. Liian paineistettu lukujärjestys tai vähemmistöjen kohtaama syrjintä ovat asioita, joihin voidaan politiikalla vaikuttaa.
3. Tarjoamalla mielenterveysapua nopeammin esimerkiksi palkkaamalla enemmän mielenterveyden ammattilaisia kouluihin ja työpaikoilla sekä toteuttamalla terapiatakuun ehkäisisimme ongelmien kasautumista liian suuriksi.
4. Jos sinulla tai tutullasi on itsetuhoisia ajatuksia, niin hae heti apua.
Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Tampereella apua tarjoaa Pirkanmaan mielenterveys ry:n Osviitta kriisikeskus. Olen Osviitan hallituksessa, ja jos vapaaehtoistoiminta mielenterveystyössä kiinnostaa, niin ole minuun yhteydessä. Netissä keskusteluapua tarjoavat verkkokriisikeskus Tukinet ja Sekasin-chat.
Itsetuhoisuuden ehkäisyyn tarvitaan nyt pieniä sekä suuria tekoja. Yksikin itsemurha on liikaa.
– Valtuutettu Jaakko Mustakallio