Koko soten tulevaisuus on kiinni panostuksesta mielenterveyteen!

helmi 1, 2023

Lähes puolet nuorista sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä on psyykkisesti kuormittuneita ja vain 30% nuorista työntekijöitä kokee palautuvansa hyvin työstään, kertoo Työterveyslaitoksen uusi tutkimus. Sotealan henkilöstön riittävyys on suurimpia hyvinvointialueiden haasteita. Mutta usein jää sivuun, että sen keskeisiä aiheuttajia on mielenterveyskriisi.

Se ei uhkaa vain potilaita, vaan myös henkilöstöä. Joka kolmas sote-työntekijä kokee työkykynsä alentuneen, mutta erityisen huono tilanne on nuorilla. Lähes puolet nuorista on valtava luku.

Tämä on huolestuttavaa, koska juuri nuorten pitäisi pystyä pitämään huolta ikääntyvästä väestöstä. Jokainen psyykkisesti kuormittunut työntekijä on riskissä jäädä sairauslomalle tai työkyvyttömyyseläkeelle, mikä lisää entisestään työvoimapulaa. Sitä kautta se lisää myös muun henkilöstön kuormitusta, sillä sijaisia on vaikea saada ja heidän työtaakkansa kasvaa.

Siksi koko soten tulevaisuus on kiinni panostuksesta mielenterveyteen: niin potilaiden kuin henkilöstön. Keskeinen toimi on työn mahdollistaminen myös osatyökykyisenä: sen sijaan, että töistä jäisi kokonaan pois, voi jatkaa omiin voimavaroihin sopivalla työmäärällä. Pienikin työpanos on aina kotiinpäin koko työyhteisölle ja kuormitusasteeltaan sopiva työ tukee aina myös yksilön hyvinvointia. Tähän liittyen jätinkin jo syksyllä aluevaltuustoaloitteen.
Nuoret työntekijät vaikuttavat hyötyvän muita enemmän valmentavasta johtamisesta. Nuorista työntekijöistä kiinni pitäminen korostaakin tarvetta luopua sote-alalla yhä tyypillisestä vanhanaikaisesta ja autoritäärisestä johtamisesta.
Keskeistä on myös palautumiseen panostaminen, koska se on puuttuva palautuminen selittää psyykkistä kuormittuneisuutta. Nyt nuorten palautuminen on heikointa.
Suomen tulevaisuus tarvitsee kipeästi nuoria. Siksi on korkea alkaa kuunnella nuorten tarpeita työelämälle.
Aluevaltuutettu Julia Sangervo