Hyvinvointialueiden yhtenä tavoitteena on taata kaikille asukkaille yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, riippumatta siitä, missä he asuvat. Tämän tavoitteen saavuttaminen on kuitenkin haasteellista erityisesti haja-asutusalueilla, joissa asuu vähän ihmisiä ja etäisyydet on pitkiä. Nykyinen hyvinvointialueen taloudellinen tilanne on tiukka ja säästöjä tulisi saada aikaan. Toimintamallien uudistaminen, lähipalvelut ja liikkuvat palvelut ovat ratkaisevassa roolissa tämän haasteen ratkaisemisessa. Näistä keskusteltiin viimeisimmässä aluevaltuustossa.
Lähipalvelut ovat olennainen osa toimivaa sote-järjestelmää. Ne vahvistavat yhteisöllisyyttä ja parantavat palveluiden saatavuutta. Kun palvelut ovat helposti saavutettavissa, kynnys hakeutua hoitoon tai pyytää apua madaltuu. Tämä ennaltaehkäisee ongelmien kärjistymistä ja vähentää painetta erikoissairaanhoidossa, mihin suuntaan toimintaa tulisikin kehittää. Nyt alueella on pilotoitu liikkuvia palveluita, jotka tässä yhteydessä tarkoittaa lähiasemia, joissa palvelutarjonta on rajatumpaa ja jotka ovat auki vain ajanvarauksella.
Pirkanmaallakin on löydettävä tasapaino kiinteiden sote- ja lähiasemien, liikkuvien lähipalveluiden ja todellisten pyörillä liikkuvien palveluiden välillä (esim. suun tarkastukset, liikkuva sosiaalityö, kotisairaala) . Tämä vaatii palveluverkon jatkuvaa arviointia ja kehittämistä asukkaiden tarpeita vastaavaksi, kuitenkin niin että vaikutukset henkilökuntaan, talouteen, ympäröivään yhteiskuntaan ja ympäristöön huomioidaan. Keväällä Pirkanmaalla lanseerattu digiklinikka täydentää näitä malleja, mutta ihmisläheinen ja joustava palvelu on pidettävä kaiken keskiössä.
Lähipalvelut ja liikkuvat palvelut ovat keskeisiä tekijöitä siinä, että voimme tarjota inhimillisiä, laadukkaita ja yhdenvertaisia palveluja kaikille hyvinvointialueen asukkaille.
– Vihreiden aluevaltuutettu Sirpa Repo