Tarvitaan selvät sävelet järjestöjen tukemiselle ja yhteistyölle!
Sote-uudistus on saanut järjestöt hämilleen ja ihan syystä. Sosiaali- ja terveysalan järjestöillä on todella suuri merkitys osana palveluiden järjestämistä, vertaistuen tarjoamista ja hyvinvoinnin edistämistä. Toiminta ei kuitenkaan pyöri itsestään, vaan sen mahdollistamiseksi tarvitaan taloudellista tukea, tiloja ja yhteistyötä.
Järjestöjen paikallistoiminta on tällä hetkellä usein riippuvaista kunnan myöntämistä avustuksista käytössä olevista tiloista. Sote-järjestöille on myös tärkeää, että yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin toimii saumattomasti. Sote-palveluista pitäisi ohjata ja neuvoa järjestöjen toiminnan piiriin, jotta mahdollisimman moni saisi vertaistukea ja pääsisi mukaan toimintaan. Järjestöillä on myös paljon osaamista ja tietoa palvelujen ongelmakohdista ja kehittämistarpeista.
Tällä hetkellä järjestöt ovat peloissaan, koska hyvinvointialueella ei ole vielä selkeitä toimintatapoja tai strategiaa järjestöjen tukemiseksi. Työskentelen itsekin valtakunnallisessa sote-järjestössä ja huomaan päivittäin työssäni, että epävarmuutta on kaikilla hyvinvointialueilla. Nyt on kuitenkin hyvä tilaisuus oppia muiden alueiden hyvistä käytännöistä ja luoda alusta asti selkeät ja läpinäkyvät käytännöt järjestöille.
Yksi hyvä esimerkki on, että Keski-Suomessa aiotaan kirjata hallintosääntöön järjestöjen ja seurakuntien pysyvä asiantuntijaryhmä. Itse pitäisi tällaista ryhmää hyvänä myös Pirkanmaalle. Se voisi tuoda tietoa ja asiantuntemusta alueelle esimerkiksi kommentoimalla alueen olennaisia dokumentteja.
Nyt muutosvaiheessa on kuitenkin ensisijaista varmistaa, ettei kenenkään toiminta vaarannu, vaan avustukset jatkuvat. Tässä tarvitaan alueen ja kuntien yhteistyötä, koska molemmilla on jatkossakin rooli järjestöjen tukemisessa.
– Aluevaltuustoryhmän varapuheenjohtaja Olga Haapa-aho