Tukea matalalla kynnyksellä!

loka 1, 2022

Kun henkinen tai fyysinen hyvinvointi järkkyy, apua tarvitaan. Tarvitaan monia ennaltahkäiseviä ja matalan kynnyksen palveluita, jotta ongelmat pystytään ratkomaan kun ne ovat vielä pieniä. Kunnilla ja hyvinvointialueella on omat tehtävänsä, mutta mukaan tarvitaan myös yhdistyksiä ja yrityksiä.

Yhtenä esimerkkinä järjestöjen toimijoista kävin viikolla tutustumassa Sastamalassa paikalliseen Mieli ry:n toimintaan Tukitalossa. Siellä työmuotoina olivat mm. valtakunnallinen kriisipuhelin, Sekasin-chat nuorille ja tuki.net aikuisille, keskusteluapua paikan päällä tai verkossa, rikosuhripäivystys, asumisyksikkö ja sosiaaliasiamiehen palvelut.

Olin vaikuttunut myös yrittäjän kriisikeskus-palvelusta, jossa maksutta, luottamuksellisesti ja halutessaan anonyymisti yrittäjät ja heidän lähipiirinsä voi saada tukea elämän muutostilanteisiin. Sain kuvan, että yrittäjät ovat myös palvelun löytäneet. Yrittäjyys luo elämään erilaisia haasteitaan ja hienoa että tällaisellekin kohderyhmälle löytyy erikoistunutta tukea. Yrittäjän hyvinvointi on osa yrityksen elinvoimaa ja viime aikojen monet kriisit ovat koetelleet yrittäjiä.

Omaa sydäntä lähellä ovat lapset ja nuoret. Vaikka valtaosa lapsista ja nuorista voi hyvin, huonovointisten osuus on kasvanut ja lasten psykiatrina ja nuorisopsykiatrian hoitojonot ovat moninkertaistuneet parissa vuodessa. Lasten ja nuorten mielenterveyttä on tuettava hyvissä ajoin, niin vanhemmuuden tukemisessa äitiysneuvolasta lähtien että koulujen oppilashuollossa.

Tässä hyvinvointialueilla on näytön paikka ja paljon yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi koulujen rajapinnassa, jossa opettajat ja vaikkapa nuorisotyöntekijät ovat kunnan työntekijöitä ja samojen lasten ja nuorten kanssa työskentelevät koulukuraattorit ja koulupsykologit hyvinvointialueen työntekijöitä. Lähellä lasten ja nuorten arkea olevat aikuiset pystyvät puuttumaan ja auttamaan arjen haasteissa toivottavasti jatkossakin mahdollisimman pian, etteivät ongelmat kriisiydy.- Aluevaltuutettu Sirpa Repo