Mielipide: Köyhyyttä ei torjuta holhoamalla ja syyllistämällä
Köyhyys on laajamittainen yhteiskunnallinen ongelma, joka koskettaa suurta joukkoa ihmisiä. Köyhyyden kasvot ja sen vaikutukset ovat moninaiset. Keskustelu köyhyydestä sen sijaan on edelleen usein yksipuolista. Holhoavaa ja syyllistävää.
Köyhyys on pelkoa ja ahdistusta. Köyhyys on tinkimistä terveydenhuollosta. Köyhyys eristää. Ilmaistapahtumaan osallistuminen tai asioiden hoitaminen naapuripaikkakunnalla ei yksinkertaisesti ole kaikille mahdollista, koska ei ole rahaa ladata bussikorttia. Facebookin roskalava-palstoilla talvivaatteita lapselleen etsivä ei ehkä oikeasti pysty ostamaan talvivaatteita kaupasta. Kun luottotiedot ovat menneet ei sähkösopimuksen solmiminen tai vakuutusten ottaminen olekaan enää niin yksinkertaista.
Oikeus määrätä omasta rahankäytöstä häviää köyhyyden myötä. Kun oikeus määrätä omasta rahankäytöstä häviää, häviää myös oikeus määrätä omasta arjesta. Oikeus elää niin sanottua normaalia aikuisen ihmisen elämää katoaa.
On alentavaa olettaa, että köyhä ei voikaan osata hallita elämäänsä. On alentavaa olettaa, että köyhää pitää holhota. Nämä ovat kuitenkin usein keskustelun lähtökohtia. Miten ihminen, jolla ei ole edes teoreettisia mahdollisuuksia saada rahojaan riittämään perustarpeisiin voisi hallita talouttaan? Köyhää neuvotaan mielellään talousasioissa, vaikka hän ei neuvoja kysyisikään. Valtaosa aikuisista ihmisistä ymmärtää kyllä, että lisäkuluja ei tule jos laskut maksaa ajoissa. Naulan lyöminen seinään ilman vasaraa on kuitenkin hivenen vaikeaa.
Puhutaan paljon vastuusta. Puheista huolimatta raha on kuitenkin asia, josta ei miellellään anneta yksilölle vastuuta, sillä köyhän kuvitellaan olevan yhtä kuin vastuuton ja epäluotettava. Esimerkiksi perustulon vastustajat vetoavat usein siihen näkemykseen, että ihmiset eivät halua tehdä mitään eivätkä osaa tai haluakaan hallita omaa talouttaan. Usein jää hahmottamatta se, että riittävä perustoimeentulo ei tarkoita pelkkää vapautta, vaan se tarkoittaa myös vastuuta. Vastuuta omasta elämästä ja rahankäytöstä.
Hyvinvointiyhteiskunnassa kenenkään arjen ei pitäisi rakentua leipäjonojen varaan, eikä kenenkään pitäisi joutua sosiaalisesti eristetyksi köyhyyden vuoksi. Ennen kaikkea keskustelussa on syytä muistaa, että köyhyys ei ole kivaa, köyhät eivät ole tyhmiä ja epäluotettavia, eikä köyhyyteen yleensä päädytä omasta tahdosta.
– Elisa Kivistö-Orjatsalo, Pirkanmaan Vihreiden varapuheenjohtaja
Keskiviikkona 19.12. keskustellaan köyhyyden torjumisesta kaupungeissa. Tilaisuus järjestetään klo 17 Tampereella Finlaysonilla Pala Cafessa – mutta mikäli et pääse paikan päälle, voit seurata tilaisuutta myös Facebookissa striiminä! Tapahtuma löytyy Facebookista.