Henri Backmanin puheenvuoro maakuntavaltuuston kokouksessa 9.12.2019

joulu 9, 2019

Maakuntavaltuusto käsitteli kokouksessaan Pirkanmaan hakeutumista HINKU-maakunnaksi, tamperelainen vihreä kunnanvaltuutettu Henri Backman käytti kokouksessa seuraavan puheenvuoron:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät maakuntavaltuutetut

Vanhemmat meistä muistaa keitä olivat Hinku ja Vinku. He olivat kaksi pientä porsasta, jotka Käytöskukka ohjelmassa opettivat hyviä käytöstapoja. Aiheina oli muun muassa ylpeys, rohkeus, huomaavaisuus ja laiskuus.

Nyt meidän pitää olla ylpeitä siitä, että maakuntahallitus on rohkeana päättänyt hakea HINKU-maakunnaksi ja itse asiassa me olemme jo HINKU-maakunta – ensimmäisenä Suomessa. Se on huomaavaista, emmekä saa laiskotella tavoiteltaessa kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä 80 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Meidän joukossa maakunnista on vasta Päijät-Häme ja Etelä-Karjala.

Pirkanmaan kunnista 14 on HINKU-kuntia ja ensimmäisenä tittelin on saanut Hämeenkyrö. On myös hienoa huomata, että esimerkiksi Ylöjärven Jäähalli Oy on ollut syyskuun kuukauden päästövähentäjä. HINKU-verkosto onkin maakunnan koko alueelle hyvä tapa tukea toisiamme päästövähennysten saavuttamisessa sekä saada uusia työkaluja käyttöön.

Saavutamme tavoitteet toimenpiteillä liikenteen, maatalouden, lämmityksen ja kulutuksen päästöjen hillintään. Suurin päästötavoite on liikenteessä. Lisääntyvä seutuliikenne tarjoaa tähän ratkaisua ja kuten kuulimme Pirkanmaan liitto on liikennejärjestelmä suunnittelussa vahvasti mukana. Lisäksi kuntien omista Pirkanmaan Jätehuolto Oy rakentaa parhaillaan biokaasulaitosta Koukkujärvelle, jonka kaasua voidaan käyttää esimerkiksi joukkoliikenteen polttoaineena.  Kulutuksen hillintää voi meistä jokainen tehdä päivittäisissä valinnoissa.

Jokaisella meillä on lisäksi kuntapäättäjänä  vastuu päätöksistämme, että onnistumme vähentämään kasvihuonekaasuja. On käsittämätöntä ja vastuutonta, että edelleen vähätellään ilmastonmuutosta ja puolustellaan ympäristöä kuluttavia valintoja argumenteilla, jotka on monta kertaa kumottu. Meillä on nyt näyttämisen paikka ja HINKU tarjoaa hyvät työkalut siihen.

Vihreä ryhmä on erittäin tyytyväinen maakuntahallituksen päätökseen HINKU-maakunnaksi lähtemisestä.