Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat.
Edellisen hallituksen maakunta- ja soteuudistuksen myötä kehitimme Pirkanmaalla yhteistyötä ja palvelujärjestelmää, näimme monia kokonaisuuksia, joissa yhteistyö yli kuntarajojen voisi tuoda parempia palveluja ja laskea kustannuksia. Pirkanmaalla kehitimme osallisuutta tavalla, joka olisi tuonut arvokasta lisää myös päätöksentekoon.
Haasteenamme on edelleen yhteistyön tekeminen ja päätöksenteon onnistuminen siten, että kaikki kunnat kokevat hyötyvänsä maakunnan liiton toiminnasta. Uuden kuntavetoisen sotetyön tulee hyödyntää lähivuosina tehtyjä selvityksiä.
Kunnat haluavat leikata maakunnan rahoituksesta ja meille ehdotetaan alijäämästä budjettia. Tämä kertoo siitä, että kunnat, jotka ohjaavat meitä päätöksentekijöitä, eivät näe kokonaisuutta ja Pirkanmaan liiton arvokasta yhteistä työtä. Vai onko mukauduttava talouden kapeneviin resursseihin ja keskityttävä olennaiseen? Onko joitain tehtäviä siirtymässä muihin organisaatioihin? Tullaanko tavoitetasoa muuttamaan?
Pirkanmaan liitto ei ole vuodesta 2015 korottanut jäsenmaksuja ja nyt nähtiin vähintään 4% korotustarve ja 9% korotustarve huomioiden kasvavan maakunnan tarpeisiin vastaaminen. Nollakorotuskin olisi merkinnyt alimitoitettua ja alibudjetoitua budjettia. Yhden kunnan leikkaus maakunnan rahoituksesta johtaa nyt siihen, että kaikki kunnat vähentävät yhtä suuren osuuden. Kokonaisuudessaan 3.8% leikkaus tarkoittaa toiminnan supistamista. Maakunnan liitto vastaa koko maakunnan kehittämisestä, eikä sen pitäisi olla yksittäisten kuntien ohjailtavissa.
Nyt muun muassa asiantuntijapalveluja ei voida käyttää tarpeen mukaan, maakuntakaavatyössä pidetään tauko.
Talousarvioesitys päättyy lähes 90000 euron alijäämään. Valmistelussa toivotaan, että valtakunnallinen kehitystyö paikkaa talouttamme ja saamme sieltä panoksia kehittämistyöhön, budjettia tasaamaan.
Suomessa on valtakunnallisten hankkeiden läpiviemisen vaikeus, ja se heijastuu Pirkanmaalle. Emme esimerkiksi lähteneet uudistamaan strategiaamme ”Yhä rohkeempi ja sopii sulle edelleen!”, kun odotamme valtakunnallisella tasolla pelimerkkejä, tammikuussa 20 piti aloittaman uusi maakunta.
Uuden 2021-27 EU:n ohjelmakauden soisi tukevan kasvavia alueita ja nuoren väestömme tarpeita. Aluetuet pitää kohdistaa nykytilannetta enemmän sinne, missä on yrityksiä, työttömyyttä ja innovaatiotoimintaa. Pirkanmaa on talousalueena eräs Suomen vetureista.
Emme saa menettää innovatiivista otetta. Hinku-maakunnaksi hakeutuminen on osa erinomaista kehitystarinaa. Pirkanmaa on upea kulttuurin ja luontokokemusten maakunta. Pirkanmaalla on nuori ja koulutettu väestö. Vihreä ryhmä haluaa luottaa maakunnan kykyyn uudistua ja tehdä yhteistyötä täällä asuvien hyväksi.