Pirkanmaan hyvinvointialue mukaan Mielenturvaa-verkostoon

elo 16, 2022

Mielenterveyskriisi näkyy vahvasti suomalaisessa työelämässä. Suomessa menetetään yli 17 miljoonaa työpäivää vuodessa mielenterveyshäiriöiden takia, sekä yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyden häiriöistä. Joka viides aikuinen kärsii häiriöistä vuosittain, mutta silti vain puolet uskaltaisi puhua niistä työpaikallaan, kertovat mielenterveysjärjestöjen tutkimukset.

Mielenterveyden haasteet ovat niin suuria, sekä työelämässä monille työnantajille yhteisiä, että vahvemmille toimenpiteille ja yhteistyölle niiden selättämiseksi on tarvetta.

Mielenturvaa-verkosto on yleishyödyllinen, merkittävien työmarkkinajärjestöjen, mielenterveysjärjestöjen ja työnantajien perustama verkosto, jonka tavoitteena on tarjota jäsenilleen työkaluja, tukea ja ratkaisuja taklata työelämän mielenterveyskriisiä. Mielenturvaa-mallin avulla kaikki suomalaiset työpaikat halutaan haastaa mukaan vahvistamaan mielenterveyttä ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita työntekijöilleen.

Mielenturvaa-malli on tutkittuun tietoon perustuva malli, jolla ennaltaehkäistään mielenterveyden häiriöitä, madalletaan kynnystä mielenterveyspalveluihin hakemiseen sekä tuetaan elämän kriisitilanteissa olevia työntekijöitä nopeasti ja vaikuttavasti. Malliin sitoutuvat työantajat tarjoavat työntekijöilleen työterveyspsykologin sekä lyhytterapiapalveluita sekä toteuttavat työpaikan osalta Hyvän mielen työpaikka -suunnitelman. Malli on kustannusneutraali, sillä asetetuilla panoksilla luodaan säästöjä vähentämällä sairaspoissaoloja.

Tällä aloitteella me allekirjoittaneet esitämme, että Pirkkanmaan hyvinvointialue liittyy mukaan Mielenturvaa-verkostoon, tekee verkostoon kuuluvan Hyvän mielen työpaikka -suunnitelman ja ottaa käyttöön Mielenturvaa-mallin työntekijöiden mielenterveyden vahvistamiseksi.

– Valtuutettu Jaakko Mustakallio