Pirkanmaan vihreät vaativat: Uusi kaivoslaki on saatava pian!

maalis 9, 2020

Järkytys oli valtava, kun lukuisista ympäristörikoksista syytettynä oleva Dragon Mining sai Orivedelle turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta malmin etsintään luvan. Luvasta oli valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, sillä alueen pinta- ja pohjavedet ovat vaarassa ja valituksen käsittely on edelleen kesken.

Kyseinen yritys on jo nyt pilannut kultakaivostoiminnallaan kaksi kaivoksen alapuolella olevaa järveä ja jättänyt jälkeensä laittoman kaivauksen. Malmin etsintä sijoittuu kaivosalueen ympärille ja tähtää kaivostoiminnan aloittamisen.
Vihreiden kansanedustajan Krista Mikkosen mukaan esimerkiksi malminetsintäluvan rajoittamisessa on edettävä nopeasti. Nykyään malminetsintä varauksesta jatkolupien loppuun voi aiheuttaa lähes 20 vuoden epävarmuuden alueen tulevaisuudesta niin asukkaille, maanomistajille, rakentamiselle kuin muille elinkeinoille. Samalla kunnan asemaa on vahvistettava.
Uusiutumattomien luonnonvarojen riistäminen muun ympäristön kustannuksella on loputtava! Meidän on oltava edelläkävijöitä siinä miten kaivostoimintaa tehdään kestävästi ja kiertotalouteen panostaen.

Pirkanmaan vihreiden hallituksen puolesta, Sonja Harmaala (pj.)