Ota yhteyttä päätöksentekijöihin

Vihreitä luottamushenkilöitä löytyy lähes kaikilta tasoilta, joilla päätöksiä tehdään.

Maakunnan tärkeimmät asiat päätetään maakuntavaltuustossa, hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Maakuntavaltuuston päätökset valmistelee maakuntahallitus, joka myös johtaa maakunnnan hallintoa ja taloutta. Aluehallinto vastaa maakuntahallitusta hyvinvointialueella. Tärkeitä ovat myös erilaiset  lautakunnat, johtokunnat ja liikelaitokset. Hyvinvointialueella puolestaan toimivat valiokunnat. luottamustehtävää hoitavan edustajan puoleen.

Valtakunnallisissa asioissa kannattaa olla yhteyksissä pirkanmaalaisiin kansanedustajiin ja Euroopan laajuisissa europarlamentaarikkoihin.

 

Ryhdy itse vaikuttajaksi

Lähde ehdokkaaksi vaaleihin. Kunnallisvaaleihin otetaan mielellään mukaan uusia aktiivisia ihmisiä. Sinulla ei tarvitse olla kokemusta politiikasta tai vaikuttamisesta, kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen ja kehittämiseen riittää. Ehdokkaille järjestetään koulutusta ja tukea. Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä oman kuntasi vihreän yhdistykseen!

Tule mukaan paikalliseen yhdistystoimintaan. Oman elämäntilanteesi ja kiinnostuksesi mukaan voit hakea esimerkiksi mukaan yhdistyksen hallitukseen, kaupunginosayhdistyksiin tai ryhtyä vapaaehtoiseksi.

Ryhdy kansalaisaktiiviksi. Poliittisten puolueiden lisäksi on paljon yhdistyksiä ja kansalaisliikkeitä, jotka edistävät vihreitä arvoja. Jokaiselle löytyy varmasti keino ja tapa vaikuttaa!

Lisää vihreän liikkeen vaikuttavuutta

Äänestä ja kannusta muitakin äänestämään. Erityisesti kuntavaaleissa voi jo yksikin ääni ratkaista ehdokkaiden keskinäisiä sijoituksia. Vaikka ehdokas ei pääsisi läpi valtuustoon, hänen saamallaan äänimäärällä on paljon merkitystä. Varasijalle pääsy avaa ovet lautakuntiin, joissa valmistellaan ja tehdään tärkeitä päätöksiä. Myös muihin kaupungin luottamustehtäviin valitaan edustajat vaaliehdokkaiden keskuudesta ja kriteerinä käytetään ehdokkaiden saamia äänimääriä.

Tee vaalityötä tai liity jonkun ehdokkaan tukiryhmään. Kaikissa vaaleissa ehdokkaat ovat kiitollisia saamastaan avusta. Varsinkaan ensikertalaiset eivät välttämättä kehtaa pyytää ihmisiä tukiryhmiinsä mukaan, vaan uurastavat yksin. Kun löydät hyvän ehdokkaan, kysy, miten voisit auttaa. Mikäli et halua tukea jotain tiettyä ehdokasta, voit osallistua yhteiseen vaalityöhön.