Kenenkään ei pitäisi jäädä ilman terveydenhoitoa siksi, että raha ei riitä hoitaja- tai lääkärikäynnin maksamiseen

tammi 15, 2024

Kenenkään ei pitäisi jäädä ilman terveydenhoitoa siksi, että raha ei riitä hoitaja- tai lääkärikäynnin maksamiseen. Siksi suhtaudun hyvin kriittisesti Pirkanmaalla esitettyihin asiakasmaksujen korotuksiin. Siksi me Vihreät olemme mukana SDP:n esityksessä, jonka myötä terveyskeskuksista saisi jatkossa hoitoa samaan hintaan kuin aiemminkin. Tarkemmin sanottuna esityksenä on avosairaanhoidon lääkäripalveluiden ja arkipäivien kiirevastaanoton maksujen säilyttäminen vuoden 2023 tasolla.

Maksujen korotusta esitetään, koska kustannukset ovat viime aikoina nousseet niin yleisesti kuin terveydenhuollon puolella. Yleensä tällaiset indeksikorotukset ovat verrattain maltillisia. Nyt näin ei ole, koska hinnat ovat nousseet vauhdilla.

Valitettavasti pienituloisten suomalaisten tulot eivät kuitenkaan nouse samaan tahtiin. Päinvastoin, Orpon hallituksen myötä heidän tulonsa heikkenevät rajusti. Sosiaaliturvan indeksikorotukset on jäädytetty. Hinnat siis nousevat, mutta tulot eivät.

Moniin tukiin on tehty myös suoria leikkauksia. Erityisen paljon kärsivät pienituloiset työssäkäyvät lapsiperheet, sillä Orpon hallitus leikkaa lapsikorotuksista ja sakottaa työssäkäynnistä mm. sosiaaliturvan suojaosien heikennysten myötä.

Terveyskeskuksissa käyvät nimenomaan ne suomalaiset, jotka eivät ole opiskelija- tai työterveyshuollon piirissä ja joilla ei ole varaa yksityiseen terveydenhoitoon – siis juuri ne ikäihmiset, työttömät ja lapsiperheet, joihin hallituksen leikkaukset osuvat erityisen kovaa. Siksi pidän tärkeänä, että juuri terveyskeskusten maksut pyritään pitämään kohtuullisina.

Valitettavaa on, että oikeistohallituksen tiukkojen säästövaatimusten myötä kaikkia korotuksia ei voi estää. Kaikista haitallisimmat saadaan kuitenkin estettyä, jos vain aluevaltuuston enemmistö päättää niin. Kovasti toivon, että enemmistö valtuutetuista asettuu tämän päivän kokouksessa korotusten kohtuullistamisen puolelle!
– Valtuustoryhmän puheenjohtaja Iiris Suomela